fbpx
Kuchyňa - šperk domácnosti - 1. časť - ModerneByvanie.sk - interiérový dizajn
16154
post-template-default,single,single-post,postid-16154,single-format-standard,bridge-core-1.0.2,et_monarch,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Kuchyňa – šperk domácnosti – 1. časť

Kuchyňa – šperk domácnosti – 1. časť

Pre niekoho nutnosť, pre iného miesto sebarealizácie. Kto sa v kuchyni pohybuje dennodenne, tak vie, že je to veľmi individuálna časť domácnosti. Musí totiž naraz spĺňať hneď niekoľko dôležitých znakov a faktorov a popritom sa prispôsobiť malému či veľkému priestoru a taktiež rozdielnym nárokom členov domácnosti.

Potrebujeme toho čoraz viac

Možno sa tak trochu zdá, že zariadiť kuchyňu nie je žiadna veľká veda, ale čím v modernejšom a technologicky vyspelejšom prostredí žijeme, tým náročnejšie to môže byť.

Našim predkom kedysi stačila možno desatina vybavenia súčasných kuchýň, zaobišli sa bez umývačky riadu, mikrovlnky či širokej škále kuchynských robotov. Základom pre nich bolo potraviny dobre uskladniť, umyť a tepelne spracovať, teda absolútna funkčnosť a praktickosť. V súčasnosti už však kladieme nemalý dôraz aj na estetiku, kvalitu a odolnosť materiálov a vzhľadom k rôznym spôsobom života aj na účel a frekvenciu používania. Kedysi bola kuchyňa výhradne miestom, v ktorom vládla žena v domácnosti, no dnes sa už svojím vybavením kuchynské linky navrhujú v závislosti od toho, či ju bude používať, celá rodina, jednotlivec v malom byte, študent, uponáhľaný biznismen alebo len dočasný nájomník. Okrem toho sa vybavenie kuchyne stáva aj nemalou finančnou záležitosťou a preto si na výbere jednotlivých prvkov potrpíme viac a očakávame, že budú nadčasové a trvácne.

Ale čo robí vlastne kuchyňu kuchyňou?

Keď nahliadneme na súčasnú modernú kuchyňu akousi pomyselnou lupou, zistíme, že sa skladá z množstva detailov, ktoré vzájomne ladia, hrajú a dopĺňajú sa. Každá, aj tá najmenšia kuchyňa však obsahuje chladiace centrum, varné centrum a umývacie centrum.

Základnou kostrou kuchyne je nábytkové vybavenie, a to pracovná doska so zástenou, dolné a horné skrinky a vysoké skrine. Do nich ukladáme základné vybavenie v podobe drezu, batérie a odpadkového koša, chladničky (s mrazničkou) a varnej časti, ktoré môže spolu alebo oddelene tvoriť varná platňa s odsávačom pár a rúra na pečenie. K týmto základným prvkov však už málokedy chýba aj umývačka riadu, mikrovlnná rúra či drobné spotrebiče ako kávovar, odšťavovač alebo aj televízor. Súčasná široká škála typov spotrebičov nám umožňuje vybrať si rôzne varianty presne podľa našich preferencií a priestorových možností budúcej kuchyne. Preto môžeme povedať, že pre každého z nás je kuchyňa tou správnou kuchyňou, ak v nej nájde a dokáže pohodlne používať všetko, čo potrebuje k tomu, aby si hygienicky a správne dokázal pripraviť jedlo či nápoj.

Zázračný trojuholník

Počul o ňom už asi každý. Geometria v kuchyni, ktorá má zabezpečiť, aby bolo všetko v poriadku. Aby sme sa príliš nenabehali a aby sme dokázali potraviny pripraviť čo najpohodlnejšie. Pri tomto kuchynskom trojuholníku ide o logické a geometrické prepojenia umývacej časti, varnej časti a časti na samotnú prípravu potravín. V podstate ide o meniaci sa trojuholník alebo aj štvoruholník, keďže začíname výberom potravín z chladničky, ktoré by mali putovať do umývacej časti, na pracovnú plochu a napokon do varnej zóny. Najideálnejšie sa takéto geometria tvorí v kuchyniach tvaru L alebo U. Súčet ramien takéhoto trojuholníka by nemal presiahnuť 6 metrov.

(https://sk.pinterest.com/pin/78883430946514914/)

Kuchynský trojuholník pri usporiadaní L + kuchynský ostrovček.

(https://sk.pinterest.com/pin/399694535658285350/)

Kuchynský trojuholník pri usporiadaní U.

Zóny a rozmery – záruka poriadku, prehľadnosti a funkčnosti

Ak sme už vyskúšali niekoľko kuchýň, ktoré neboli „naše“, ale museli sme sa im prispôsobiť napríklad v podnájme alebo v provizórnom prvom bývaní, prichádzali sme určite postupne na to, čo nám sedí a čo nesedí. Niektoré činnosti si v kuchyni vyžadujú viac miesta i viac času, a tak prípadný chaos v skrinkách či na pracovnej doske nám príliš nepomáha.

Taktiež sa nám určite neraz stalo, že sme držali hrniec s vriacou vodou a v rýchlosti sme ho nemali kam položiť. Robili sme viac-chodovú večeru a nezmestili sa nám naraz na platňu 3 hrnce a panvica. Hľadali sme múku a našli sme ju vzadu v skrinke zabudnutú… Práve takýchto vecí sa môžeme celkom ľahko vyvarovať. Stačí sa držať len niekoľkých rád:

  1. Neumiestňovať varnú dosku hneď vedľa steny alebo vysokej skrine – môže sa totiž stať to, že sa nám tam nezmestia hrnce. Ideálne je mať priestor od steny aspoň 20 cm.
  2. Neumiestňovať ani drez hneď vedľa varnej dosky – takisto platí ideál 20 cm.
  3. Potravinové skrine s otváraním robiť kvôli prehľadnosti uložených vecí skôr širšie a plytšie, než úzke a hlboké. V takomto prípade radšej treba zvoliť výsuvný systém s košmi.
  4. Umývačku riadu umiestniť od drezu tak, aby bol pohodlný prístup a prekladanie riadu.
  5. Pozor na neprehľadné rohy hlbokých skriniek, kde sa dá len ťažko orientovať. Oplatí sa zvážiť použitie mechanického výsuvu rohových košov.
  6. Použitie šuflíkových výsuvov (napr. na uloženie hrncov) zabezpečí lepšiu prehľadnosť uložených vecí než keby sme sa mali zohýbať a všetko vyberať zo spodných skriniek.
  7. Pri plánovaní kuchyne nezabudnite na triedenie odpadu a na to, aby bolo dostatok priestoru na tieto nádoby. Ideálna je rohová skrinka alebo skrinka pod drezom.
  8. Ťažšie predmety umiestňujme maximálne do skriniek vo výške pliec, budeme sa tak vyvarovať nepríjemnej záťaži.

Treba spomenúť aj zopár čísiel, ktoré nám dokážu uľahčiť minúty či hodiny strávené v kuchyni. Výška pracovnej plochy pre 170 cm vysokú postavu by mala byť 90 cm. Ženy s výškou do 165 cm pohodlne pracujú pri kuchynských doskách vo výške 86 cm. Hĺbka pracovnej plochy sa štandardne navrhuje 60 cm, no často sa stretávame s kuchynskou linkou napojenou na parapet okna alebo s cieleným predĺžením hĺbky na 65 až 70 cm. Dôležité je, aby táto hĺbka bola zodpovedajúca výške osoby, ktorá potrebuje v stojatej polohe dočiahnuť všetko v tomto danom okruhu 70 cm. Výška horných skriniek sa dimenzuje mnohokrát taktiež podľa výšky členov domácnosti. Základom je, aby si stojaci človek nebuchol hlavu do horných skriniek alebo digestora vtedy, keď sa bude nakláňať nad drezom, sporákom či pracovnou plochou. Pomôcť tomu môže prípadné skosenie horných skriniek alebo ich menšia hĺbka.

(Hájek, V.: Ergonomie v bytě, v projektu a v praxi)

Ideálny priestor pred kuchynskou linkou alebo medzi ramenami a stolom.

Súčasné používané kuchynské systémy presne reagujú na meniace sa pracovné a životné zvyklosti. Nábytkové skrinky už nie sú len akési „krabice“ s typizovanými rozmermi, ale stávajú  sa z nich elementy, ktoré spolu s doplnkami tvoria presne určený účel a funkciu.

Realizácia našej partnerskej firmy Lamont.

Nenechajte si ujsť naše budúce články! Priblížime v nich jednotlivé kuchynské systémy, poradíme vhodné materiály a v neposlednom rade aj nadčasový dizajn!

Realizácie našej partnerskej firmy Lamont.

Vizualizácie kuchýň pre naše domy.

[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]